ATLETSKI KLUB "RUDOLF PEREŠIN", GORNJA STUBICA, www.ak.rudolf-peresin.com
Važne obavijesti i novosti:
Himna Triatlon i Atletskog kluba Rudolf Perešin:

Povijest

Tekst: Dražen Dinjar i Matija Lukina; listopad, 2009.

Atletski klub „Rudolf Perešin“, osnovan je 15.12.2000.god. u Gornjoj Stubici na inicijativu Željka Lukine. U to vrijeme u Hrvatskom zagorju postojao je samo jedan atletski klub sa sjedištem u Donjoj Stubici, tzv. Sportsko Društvo „Stubica“. U tom klubu većinu trkača su činili atletičari iz Gornje Stubice. Sa njihovom željom i podrškom općine Gornje Stubice sa načelnikom Aleksandrom Škudar osnovan je ovaj atletski klub. Tada (a i danas) smo slavili i bili ponosni na heroja domovinskog rata, našeg gornjostubičanca, Rudolfa Perešina, koji je svojim vojno letačkim akcijama pridonio pobjedi Hrvatskog naroda nad Srpskim okupatorima. U njemu smo vidjeli našeg uzora i pobjednika. Njemu u čast i zahvalnost prvo je osnovan triatlon klub, a zatim atletski klub. Oba kluba nose njegovo ime.

Prvi predsjednik kluba bio je Marijan Lukina, a sada je gosp. Jasmin Krizmanić.
Kao i u triatlon klubu, glavni sportski djelatnik i vođa kluba je Željko Lukina koji je i najviše zaslužan za postojanje ovoga kluba i atletske staze koju svakodnevno koristimo na svojim treninzima u Gornjoj Stubici u sportskom centru, gdje je i sjedište ovoga kluba, zajedno sa triatlon klubom i nogometnim klubom „Matija Gubec“. On je također i aktivni član kluba kao natjecatelj i jedan je od bolji trkača u Hrvatskoj u svojoj veteranskoj konkurenciji.

Trenutno je aktivno oko 40 atletičara. Većinu trkača čine djeca i juniori. Mada se atletika sastoji od velikog broja sportskih disciplina (bacanje kugle, bacanje koplja, skok u vis, skok u dalj, trčanje s preponama…) mi se bavimo isključivo trčanjem na srednje i duge pruge (800, 1500, 3000, 5000 m, 10 km, polumaraton, maraton) te kros utrkama i planinskim trčanjem. Razlog tome je nedostatak opreme i stručnih trenera, pa radi toga nismo u mogućnosti pratiti sve ostale atletske discipline.

Osnovicu kluba čini seniorski reprezentativac (nekad i juniorski), osvajač medalja na državnim natjecanjima, višestruki prvak Hrvatske u polumaratonu, prvak Hrvatske na 10 km i u maratonu, četverostruki pobijednik Hrvatskog kupa u cestovnom trčanju, Dražen Dinjar. U prvim godinama kluba veliki rezultatski doprinos pridonijeli su također osvajači državnih medalja u kategoriji kadeta, članovi, Matija, Ana i Marko Lukina. Od te djece kojih je bili oko desetak, danas su još ostali samo Matija Lukina, Nikola Škvorc, Martin Papišta i Ante Pešec, od kojih se očekuju dobri rezultati u budućnosti. Njima, a i današnjim, novim mladim atletičarima najveća podrška što se tiče usmjeravanja i treniranja su Dražen Dinjar i Branko Razum.

Naši članovi kluba nekoliko puta su bili ekipni prvaci Hrvatske (polumaraton, kros, planinsko trčanje), što nas na čelu sa našim članom Draženom Dinjarom, koji je trenutno najbolji cestovni trkač u Hrvatskoj, drži na samom vrhu u trčanju i čini jednim od najtrofejnij klubova u cjeloj Hrvatskoj.

Osim nastupa naših članova na domaćim utrkama, dosta utrka je istrčano u susjednim zemljama i po cijelom svijetu. Nastupili smo u Sloveniji, BiH, Italiji, Mađarskoj, Grčkoj, Švicarskoj, SAD-u. Za te nastupe, uglavnom su to bili poznate svjetske utrke u maratonu, zaslužni su Željko Lukina, Zdenko Knezić i Mladen Prekrat.

Pošto je naš klub jedan od mlađih u Hrvatskoj, nastojimo privući što više djece i mladih da se malo pokrenu, aktiviraju. Osim što smo u uskoj suradnji sa osnovnom školom „Matija Gubec“, ravnateljem gosp. Željkom Popović i učiteljima tjelesnog odgoja, raznim sportskim manifestacijama nastojimo privući sve ljude, osobito mlade da se aktiviraju.

Naš klub tokom godine trenutno je organizator dviju utrka, na koje dolaze atletičari iz cjele Hrvatske i susjednih zemalja jer na dobrom smo glasu kao organizatori, i to opet na čelu sa Željkom Lukinom, bez kojeg opet naglašavamo, svega toga uopće nebi ni bilo.

Prva utrka koja je pod našom organizacijom odvija se u travnju za vrijeme slavlja našeg gornjostubičkog sveca sv. Jurja. Naziv utrke je „Polumaraton Jurjevo“ i trči se 19.6km po cjeloj Gornjoj Stubici, kroz sva sela i naselja. Ove godine utrka je bila posvećena pokojnom sportskom novinaru Branku Vrančiću, tako da je utrka imala naziv „Polumaraton Jurjevo – memorijal Branka Vrančića“. Taj naziv utrke će o sada i u budućnosti ostati, utrka će se organizirati i njemu u čast.

Druga utrka je tzv. „Modrožanska utrka – memorijal Marijana Lukine“ koja se odvija u samom selu Modrovec iz kojega su rodom Željko Lukina i naš pokojni prvi predsjednik kluba, Marijan Lukina, kojemu je utrka i posvečena. Utrka je dužine 10.5km i trče se 5 krugova od 2.1km kroz selo Modrovec.

Na objim tim utrkama organizirane su i utrke za djecu osnovnih škola, 1.-8. razreda, te utrka za građane, tako da svi mogu sudjelovati.

Tijekom naše kratke povijesti AK „Rudolf Perešin“ postao je jedan od uzora ostalim hrvatskim klubovima koji dolaze iz najvećih gradova, isključivo radi svojih postignutih rezultata koji su ostvareni u relativno lošim uvjetima (a najviše financijskim) s obzirom na te druge klubove, i svojim organizacijskim sposobnostima. Zbog tih zasluga a i odličnim organiziranim utrkama hrvatski atletski savez (HAS) nam je 2008. godine povjerio organizaciju pojedinačnog prvenstva Hrvatske u krosu, što smo mi kao klub odradili na visokom nivou i time impesionirali vodeće ljude u HAS-u. Za tu utrku se može reći da je to  najveća manifestacija održana u organizaciji našeg kluba, u Gornjoj Stubici.

« povratak

 

 

Sva prava pridržana: Ak Rudlof Perešin